Летище София

Летище София

Летище София е най-голямата аерогара в България с пътникопоток  от над 3,5 милиона души годишно. Разположено е на 10 км от столицата на страната и към момента разполага с два терминала, с общ капацитет от почти 4,5 млн. пътници на година.

Историята на летището започва през далечната 1912г, а с него е даден старта и на българското вътрешно въздухоплаване – през 1922г биват открити линии до Варна, Русе, София, Пловдив, Ямбол и Бургас. По това време България е пионер в гражданското въздухоплаване, благодарение на подписаната тогава Чикагска конвенция.

Летище София

Наем на кола от летище София

Десетилетие по-късно аеропортът бива преместен на сегашното си местоположение , като първата бетонна писта бива създадена през 1948г и е с дължина от над 1000 метра. През следващите десетилетия се удължава неколкократно, за да поема все по-големите нови  реактивни самолети и в края на 70-те години достига 2700 метра и обслужва милиони международни и вътрешни пасажери.

Съвременния си вид Летище София придобива след две по-сериозни реорганизации  и реконструкции съотвено през 1990г и 2000г., когато летището започва да изпълнява всички модерни световни стандарти.

Няколко години по-късно, на 27 декември 2006г бива открит и „Терминал 2“ с площ от почти 100хил. кв. м. От които 55 000 кв. м.  застроена, както и нова ултрамодерна писта, дълга цели 3600м и прекосяваща река Искър. Мащабният проект е на обща стойност от почти 200млн. Евро.

Пропускливостта на терминала в час пик е от цели 2500 пътници, с 34 гишета за регистрация и 4 ленти за багаж. През 2013г. Терминал 2 бива разширен допълнително, което увеличава капацитета му с още 200 хиляди души годишно и придобива категория 3-Б, която позволява кацане на самолети при затруднена видимост – до 75м.

В новия, огромен по мащаби Терминал  2 се помещават търговски площи от над 4000кв. м, които включват кафенета, банки, магазини, Change бюра, офиси на туристически компании и агенции за коли под наем (rent a car), няколко етажен охраняем паркинг с над 800 места, такси стоянки, както и два добре обзаведени салони за гости – „Плиска“ и „Преслав“.

Ако пристигате на Летище София, е препоръчително да използвате само някоя от оторизираните таксиметрови компании или при нужда да се замислите за възможността да наемете автомобил, защото често таксиметровите шофьори са нелоялни към пристигащите пътници, а в някои случаи и работят на много завишени цени.

През 2009г. По проект за 3,6млн. Евро е открит и  Ландшафтен парк  в близост до Терминал 2, който се простира на 365дка и е зона за отдих с красива и разнообразна растителност, езеро и амфитеатър със свободен достъп за всички граждани.

Проектът е на стойност от 3,6млн. Евро и е финансиран от Кохезионния фонд на ЕС.

снимка на летище София

Летище София - мястото, което трябва да видите

През 2011г Летище София се сдобива и с нова модернизирана контролна кула с внушителни размери – 50м. Височина  и обща площ от над 2400кв. М, като строежът бива завършен за по-малко от 10 месеца.

През следващите години предстои летището да бъде свързано със столицата посредством градското метро – строежът тече в момента и се очаква да бъде завършен през пролетта на 2015г.

Към днешна дата летището се обслужва от две автобусни линии на градския транспорт на столицата – №84 и №384, чиито спирки са удобни за транспортни връзки с метрополитена на София – пътуването до първата метростанция на Цариградско шосе отнема около 20 минути, а до центъра на града – около 40мин.

Статистическите данни показват, че през последните 2012г. Летище София се използва най-вече за международни полети – 90% от пасажерите, 6% за вътрешни полети и 4% за чартърни. Аеропортът работи с над 30 световни авиокомпании, които обслужват общо 45 дестинации.

Според данни на летището през 2012г. Терминал 1 е обслужил над 927хил. Пътници, а Терминал 2 повече от 2,5 милиона, с почти 43 000 кацания и излитания.

Желаете да разгледате околностите на летище София с автомобил? Обърнете се към София Рент А Кар и изберете някоя от нашите превозни средства под наем! ☎ +359 876 337 273

Последни публикации