Русе - своеобразната Виена на Балканите

Русе - своеобразната Виена на Балканите

Може би първото нещо с което свързваме Русе е река Дунав. Разположението на града до река е изиграло ключова роля в развитието от древно време та чак до сега. Това е един от най-големите градове в България, като броя на жителите му е около 180 000 души.

Едно от нещата, с които е прочут са разположените архитектурни паметници, характерни за стилове като необарок и неокласицизъм. Именно заради невероятните архитектурни решения и вътрешното устройство на сградите по проекти на архитекти от Австрия, Италия, Германия и България.

Рент а кар Русе

Русе – своебразната Виена на Балканите

Градът е добре познат с името „Малката Виена“. Поради това той се доближава много до вида на градовете от Европа. Градът винаги е бил много важен в търговско, културно и индустриално отношение.

Нарежда се на пето място по големина в цяла България, а в северната част заема завидното второ място, като се нарежда след морската столица „Варна“. Свидетелство за неговата важност и значимост откриваме още от древността, когато военни от Рим основават лагер-крепост, именуван Сексагинта Приста, което преведено значи „Пристанище на шеисетте кораба“.

Дори и под османска власт, Русе е бил с важно икономическо значение, което се е отразило и на културния разцвет на града.След Освобождението градът продължава да бъде силен икономически център, което пък от своя страна е подпомогнало за цялостния му напредък.

Една от най-впечатляващите постройки е сградата на Доходното здание. Тя няма как да остане незабелязана със своите седем фигури на покрива и със забележителната фасадна част. Тези фигури върху сградата символизират изкуството, земеделието, занаятите, науката, отбраната, търговията и свободния полет на духа.

Няма как да не споменем, че тук е построена първата гара в страната, която е осигурявала и още предоставя железопътна връзка за редица населени места. В културно отношение градът отново е бил на челните места, като в него са се намирали различни консулства. Що се отнася до първенството, тук се строи първият метален кораб, полагат се основите на първата метеорологична станция, създава се плетачна и мебелна фабрика, основава се вестник и модернизирана печатница.

Коли под наем в Русе

Ако решите да използвате коли под наем в Русе едно от многото места, които са задължителни за посещение е Регионалният исторически музей. В него се пази „Боровското тракийско съкровище“, което датира от четвърти век преди новата ера. Внушителния брой от над 130 000 паметници на културата са съхранени там.

Друго не по-малко интересно място е „Къщата на Калиопа“ или Музеят на градския бит. Основното при него е, че представя градската култура на Европа, която постепенно настъпва и в България в края на 19-ти началаото на 20-ти век. Тук може да се види промяната, която се случва в живота на хората. Там са показани колекции от градско облекло, бижута, прибори от сребро, а също така изглед на всекидневна, гостна, музикален салон и спалня. Едно уникално място, където може да видите как са се променили хората и техния начин на живот.

Крепостта „Сексагинта Приста“ е друга забележителност, която не трябва да пропускате. Тя е разположена на възвишение до брега на реката. Живописно и интересно място, което си заслужава да бъде видяно.

Национален музей на транспорта, който е в сградата на първата гара, разполага с три зали, показващи развитието на железниците и корабоплаването в България. В експозицията може да видите вагони на царете Фердинанд и Борис ІІІ.

Средновековен град Червен

Средновековие, окъпано в цветовете на природата

Забележителностите на Русе не приключват до тук. Само на около 20км. разстояние се намира Природен парк „Русенски Лом“. Близостта на града до природата го превръща в добро място за туризъм. Разположените исторически паметници на територията на парка включват останки от средновековния град Червен, а и културни и стопански центрове на Второто българско царство.

Ивановски скални църкви е обект, който се намира там и е част от световното културно наследство на ЮНЕСКО. На близо до града се намира и уникален по рода си скален манастир „Свети Димитър Басарбовски“, единственият действащ такъв.

Наличието на река има огромно значение за развитието на града. Единствено чрез „Дунав мост се осъществява преминаването на коли и влакове в тази част на Балканския полуостров. Круизни корабчета се движат по реката и предлагат различни програми за туристите.

Град Русе е важен културен център и днес и на територията му се организират много събития свързани с културата и обществото. Всяка година се провежда изложение „Уикенд Туризъм“, което е придружено с разнообразни анимации и забавления.

Един невероятен град, където може да се радвате на природата и да посетите различни музеи. Околностите, а и самият той предлагат добри възможности за туристите. Ако искате да видите този град на брега на река Дунав и района около него не се колебайте да разгледате офертите за наемане на МПС в Русе.

Търсите ли автомобил в Русе? Обадете се на София Рент А Кар и се възползвайте от широката гама автомобили, които предлагаме! ☎ +359 876 337 273!