Варна - морската столица на България

Варна - морската столица на България

Селището Одесос е създадено през VI век пр. Хр. Това е старото наименование на Варна, която днес е най-големият град в цяла северна България. С жители, чийто брой е около 300 000 той е трети по големина в страната.

Той е прочут като пристанищен център още от древността, а в днешни дни е може би най-известният наш черноморски град. На север от него се намират курортите Св. Константин и Елена и Златни пясъци.

Варна - морска градина Морската градина във Варна е едно от местата което непременно трябва да посетите

Свидетелство за хора, населявали областта са намерени в района на местността „Побитите камъни“, които датират от преди 100 000 години. Във „Варненският халколитен некропол“ е намерено най-древното златно имане. Съкровището се състои и от други предмети като сребро, мед, бронз, глина и кремък.

Създаден от хора, които са се изселили от град Милет Одесос става важно средище на търговията по бреговете на морето. В хода на историята Одесос е бил част от империята на Александър Велики в продължение на няколко десетилетия.

След известно време градът пак става независим, като доказателство за неговото развитие намираме в откритите монети от бронз.

През 15 в. от н. е. е част от територията на империята на Рим. Българският цар Калоян присъединява Одесос към границите на българската държава през 1201 година. През периода на Възраждането (ХVIII – XIX в.) Варна бележи прогрес в културно и търговско отношение.

Днешният облик на Варна е модерен и изпъстрен с богата програма от културни събития.

Тук се намират две емблематични сгради - Дворецът на културата и спорта и Фестивалният и конгресен център, в които се състоят научни мероприятия, кинофестивали и спортни събития. По-известни сред фестивалите са: „Варненско лято“, фолклорен фестивал-„Варна“, филмовия фестивал-„Любовта е лудост“, фестивал за куклено изкуство-„Златният делфин“ и други.

Варна е позната още с красивите пясъчни ивици и минералните извори с топла вода.

В транспортно отношение Варна е едно много комуникативно място, което се отличава с модерната визия на пристанището си. Летище Варна позволява връзка с 35 страни, като свързва България с над сто населени места по света.

Железопътният транспорт пък осигурява достъп до много градове в страната и позволява лесно придвижване. Ако не разполагате с личен автомобил и държите на удобството може да се запознаете с офертите ни за коли под наем във Варна.

В археологическия музей имате възможност да разгледате, освен многото паметници и възхитителна експозиция от находки от древното златно съкровище.

Изключително любопитно място за туристите е и Военноморският музей, който предлага интересна сбирка от предмети, свързани с търговското и военното корабоплаване.

Представяне на бита на българите от XIX и началото на XX век може да видите в Етнографският музей. Град Варна разполага и с една от най-богатите галерии за изящни изкуства в цялата страна.

Варна - делфинариум Делфинариумът във Варна е едно от най-посещаваните места.

Строена през XIII век църквата „Св. Атанасий“ пази и до днес красиви икони от периода на Възраждането. Близо до нея е и най-голямата римска баня на Балканите, чиято площ е 7000 кв.м.- „Римски терми“.

Друг обект, заслужаващ вашето време и внимание и е основна дестинация на туристите е делфинариумът.

В него може да видите единствено по рода си „Делфин шоу“, което се провежда на няколко езика: за българи, руснаци, германци и англичани. Шоуто трае 40 мин. и представлява смесица от акробатични изпълнения, музика и пеене, и игри с гостите.

Близо до Варна, в комплекс „Св Константин и Елена“ се намира първият екопарк в България, като в него има над 300 растения - храсти и дървета и над сто вида тревисти растения.

Това е уникално място, където ще се срещнете с екзотични растения и красотата на повече от 30 различни вида рози отглеждани в розариума.

Само на 14км. от морската столица е разположен „Аладжа манастир“, който пленява туристите от пръв поглед. Той е изграден в скалата, където има обособени зали и стаи с различно предназначение.

Той е част от защитена територия, а невероятната природа и интересните дървета го превръщат в едно изключително място. Ако желаете да видите красотата на Варна и областта, разгледайте нашите оферти за превозни средства под наем.

При нужда от автомобил във Варна, може да се обърнете към София Рент А Кар и да изберете вашето МПС под наем! ☎ +359 876 337 273