София - расте, но не старее

София - расте, но не старее

В подножието на Витоша планина, разположена в Софийската котловина и в сърцето на Балканите се намира град София — столицата на България.

Несравнимите природни дадености и кръстопътното местоположение са основните фактори за ранното възникване на селището. Друг основен елемент за зараждането на поселище в Софийското поле е наличието на минерални извори.

Храм паметник Александър Невски

Храм паметникът Александър Невски е една от магнетичните забележителности на София.

Столицата е основен културен, информационен и научен център. На територията й се намират много висши учебни заведения, информационни центрове, издателски къщи, различни фондации, печатни бази и театри.

Развитието на селище започва още през древността.

През VІІІ в. пр. н.е. на това място се установява племето серди, от което града получава своето първо наименование — Сердика.

По-късно през І в. Пр. н. е. Сердика е покорена от римляните благодарение на които селището процъфтява.

Улпия Сердика пък е името което днешна София е носила по време на управлението на император Марк Улпий Траян. Думите „Сердика е моят град“ произнесени от великия император Константин Велики ясно показват, че Сердика е била предпочитано за него място.

По времето на царуването на хан Омуртаг(814-831г.) градът става част от Първата българска държава, като тогава името му е сменено на Средец. Въпреки византийското робство под което пада Средец той остава с много важно значение- и културно, и икономическо.

Средновековният вид на града се проявява през Второто българско царство, когато характерни за него са били тесните улички, и многото манастири и църкви. Градът се нарича София от ХІV век, когато приема името на храм – базиликата „Св. София“.

На 3-ти април 1879 година, близо година след освобождаването на страната от османско иго София е провъзгласена за столица на държавата.

В града са разположени редица забележителности и архитектурни паметници. Ротондата „Св. Георги“ е в централната част и е най-древният храм в София, за който се смята, че е издигнат по времето на Константин Велики.

Недалеч от тук се намират и други сгради, които са били религиозен център за хора от различни вероизповедания. Построен през ХІ век тук са и храмът „Св. Петка Самарджийска“, католическа катедрала на име „Св. Йосиф“, джамията „Баня баши“ и сградата на Синагогата.

В центъра на София е и една от най-старите църкви – базиликата „Св. София“, а до нея храм-паметник „Св. Александър Невски“.

В околностите на столицата са били построени голям брой манастири, оформящи днес местността Софийска Света гора. Тук може да посетите Лозенският, Германският, Драгалевският, Черепишкият и други манастири.

Уникалното разположение на София, която лежи в полите на Витоша я прави невероятна за спортуване и отдих. Тук през зимата се събират скиори и за привърженици на екстремните забавления, а през летните дни може да се радвате на красотата на природата, като тръгнете по някоя от екопътеките или изберете да направите пикник.

В планината е разположен и парк „Витоша“-първият природен парк на Балканите, който е притегателен център за много туристи. Ако желаете да разгледате София и околността може да се запознаете с офертите за коли под наем.

Интересен избор за разхождане е и софийският зоопарк. А ако просто искате да отдъхнете и да постоите сред зеленина може да се поразходите из някои от градските паркове. За спортни занимания или просто за забава може да посетите някоя от модерните зали, а също и закрит или открит плувен басейн.

София - площад Народно събрание

Площад Народно събрание е място в София, което задължително трябва да посетите!

Град София играе и ролята на най-важният транспортен възел в страната. Във вътрешната градска мрежа движението се осъществява от автобуси, тролейбуси, трамваи, метро и градски таксита.

Изградената инфраструктура свързва гражданите на столицата с всички населени места в страната и с чужбина.

Множеството галерии и театри предоставят разнообразен избор и богата програма за гости и жители на града. Тук целогодишно се състоят различни мероприятия свързани с култура, спорт и музика.

Концерти на наши и чуждестранни музиканти и групи се организират в Национален дворец на културата или в други зали, които града предлага. София е място, където може да получите престижно образование в различни области и сфери.

Столицата предоставя многообразни варианти за туризъм, забавление или пазаруване. София е едно приятно място, където може да посетите различни храмове, театри, галерии и музеи. Ако имате нужда от автомобил под наем не се колебайте да се запознаете с офертите ни за София.

Имате нужда от коли под наем в София? Обадете се на Sofiarentacar.bg, за да изберете по-добрата фирма за коли под наем! ☎ +359 876 337 273

Последни публикации