Добрич - част от слънчева Добруджа

Добрич - част от слънчева Добруджа

В североизточната част на страната и само на 30км. от морето е разположен град Добрич. Той се разполага в южната част на Добруджа, област, известна още като „Житницата на България“.

Името на областта се свързва с плодородните почви, където се отглеждат пшеница и други земеделски култури. С население от 91 000, Добрич се нарежда на 9-то място по големина. Градът е изключително близо до морската столица Варна и градовете Силистра и Шумен.

В Добрич се намира единствен по рода си „Център за защита на животните и природата“. В него се отглеждат над 100 вида различни животни: сърни, елени, лами, мечки, муфлони, бизони, кози, коне на Пржевалски и екзотични птици. Ако решите да посетите града ще имате възможност да видите интересни животински видове.

Етнографският комплекс съчетава древност и традиции Етнографският комплекс съчетава древност и традиции[/caption]

В града се намира и етнографски комплекс, където може да видите представени занаяти, традиционни за Добруджа. Освен експозицията, тук можете да видите и демонстрации на древни български занаяти.  В центъра на комплексът се намира старата часовникова кула, която е символ на българския възрожденски град.

„Археология на Добруджа“ е постоянна изложба, която представя познатия по цял свят археологически обект „Селищна могила Големият остров“ и свързаните с нея некрополи на брега на Дуранкулашкото езеро.

В изложбената зала е направен и учебен музей, където е представена възстановка на възрожденско училище от ХІХ век. Етнографският комплекс е от голямо културно и национално значение.

Оферти за коли под наем в Добрич

Заслужава си да отидете до Дуранкулашкото и Шабленското езеро, където може да бъдат видени разнообразни растения и животни. Тук може да се видят растителни видове, птици, влечуги, земноводни и риби, които се срещат на много малко места по света. Една голяма част от тях, а и самите езера са обявени за защитени. Ако решите да пътувате и да опознаете региона, не се колебайте да потърсите изгодни оферти за коли под наем в Добрич.

Ще имате възможността да посетите дом-паметник „Йордан Йовков“, където е показана експозиция „Жизнен и творчески път на Йордан Йовков“ и където също се съхранява най-големият фонд на твореца.

Най - голямото военно гробище от годините на участие на България в Първата световна война се намира именно тук. Военното гробище-музей е паметник на културата. На това място са погребани воини от различни националности и вероизповедания, които са дали живота си в името на свободата на града.

Във връзка с юбилейните тържества по случай създаването на България, през 1981 година тук е открит архитектурно-скулптурен мемориал на Хан Аспарух - създател на българската държава.

Разположение

Освен културните паметници и забележителности, които може да видите тук може да се докоснете и до красотата на морето.

Разположението на Добрич е само на 30км от морските курорти и е предпоставка за развитието на туризъм. Всяко лято, множество туристи посещават курортите Албена и Русалка. В близост до Добрич се намира и Балчик - едно невероятно градче, където всяка година се организират различни фестивали и събития.

Добрич археологически Резерват “Яйлата” Археологическият резерват Яйлата е важна забележителност

В Балчик ще може да разгледате красивата ботаническа градина или да посетите дворцовия комплекс, създаден по време на румънската окупация през периода 1919-1940 година, както и да се разходите покрай крепостните стени от епохата на Средновековието.

През 1924 година, територията на град Балчик е била под владението на Румъния и тогава румънската кралица решава да построи на брега на морето своята лятна резиденция. Изграждането на двореца „Тихото гнездо“ отнело цели 11 години и през 1937 година той е бил завършен. Една част от парка, който е към двореца е превърната в градина.

Близо до Добрич, в района на археологически резерват Яйлата можете да видите крепостни останки, а също така пещерно селище, състоящо се от над 100 пещери. Стените на пещерите, изрисувани с кръстове и каменни икони ясно ни показват, че комплексът е бил използван с религиозна цел.

Само на един час с кола от Добрич се намира и нос Калиакра.

Най-високите скали там се издигат на 70м. и от тях се разкрива необятната морска шир, а при добър късмет от това изумително място бихте могли да видите и делфини. Област Добрич предлага много и разнообразни забавления. Ако искате да отскочите до морето, разгледайте нашите оферти.

Търсите да наемете превозно средство в Добрич? Потърсете София Рент А Кар - по-добрата агенция за наемане на превозно средство! ☎ +359 876 337 273!