Шумен – изконна част от българската история

Шумен – изконна част от българската история

Лесно е понякога да забравим колко стара е историята на България, но когато сме в Шумен винаги има нещо, което да ни напомни откъде е започнала тя. Именно заради това, Шумен е един от тези градове, които всеки българин трябва да посети, поне веднъж в живота си.

Целта на този текст е да разгледа забележителностите в Шумен и да ви даде няколко съвета за най-удобния вид кола, която можете да наемете от SofiaRentACar.bg за градско и междуградско шофиране.

Защо трябва да посетите Шумен

ШуменТози североизточен град е един от най-важните за българската история и заради своята роля в припомнянето ни за собствената ни идентичност, много хора избират да го посетят. Сред най-знаменитите и значими забележителности, Шумен е дом на много исторически, военни и археологически музей, паметници и незабравими гледки.

Самото разположение на града е на бреговете на р. Поройна, която цепи центъра му, на който има разположени паметници на културата, стари църкви и джамии. Най-добър обзор за разположението на града можете да добиете ако се качите до паметника „Създателите на българската държава 1300 години”.

Стигането до този паметник може да се случи с кола или чрез изкачване на стотиците стълби водещи до шуменското плато. От там гледката ще ви даде идеална перспектива за това колко всъщност красива е шуменската местност и какво природно богатство притежава тя.

Препоръчваме ви също така да се разходите из центъра и да посетите множеството музей и да отдадете чест на множеството паметници на културата. Китната подредба на Шумен показва едно високо ниво на културност и архитектурна мисъл, която перфектно се преплита с по-стари сгради датиращи поне 100 години назад във времето.

Съвети при взимане на кола под наем в Шумен

Поради своето разположение, градът има смесен вид терен, като много от по-старите квартали са на по 200м надморска височина. Изкачването на тези стръмни улици е ежедневие за шуменци, но ако за първи път ще карате там, нашият съвет е да вземете сигурен автомобил с 4х4, за да се чувствате по-сигурни.

Важен съвет и нещо, за което да внимавате при шофиране в Шумен, е да обърнете внимание на самите пресечни точки в града, кръстовищата под склон и други тесни завои. Нашата препоръка е да се спрете на мобилен и пъргав автомобил с 4х4 предаване.

Това ще ви даде усещането на стабилност и сигурност като същевременно ще ви спести излишните маневри в така стръмните и тесни улици на по-горните квартали на града.

Кой модел автомобил да вземете при шофиране в Шумен

Както споменахме по-горе, най-добрият избор при шофиране в Шумен или извън него е автомобил с малки размери, ниска консумация и много сцепление. Подобен автомобил е особено удобна придобивка през зимата и есента, когато пътищата са една идея по-хлъзгави.

При дългосрочно наемане на кола под наем в Шумен, нещо друго, което трябва да ви привлече вниманието е и консумацията на гориво. В зависимост от причината за вашето посещение на стария град, е добре да се насочите към по-икономичен автомобил.

Макар и градът да е сравнително малък, разстоянията до и от него към околните градове не са чак толкова кратки. Спестете си излишните разходи и грижи по транспорт и изберете малък и икономичен автомобил от селекцията на SofiaRentACar.bg в Шумен.