Проверка на винетка - всички, което трябва да знаете

Проверка на винетка - всички, което трябва да знаете

Как се прави проверка на винетка е въпрос, който вълнува много шофьори. Темата за пътните такси е една от най-обсъжданите, а „винетки цени“ е нещо, което търпи много промени през годините. Последната промяна, която касае цените на пътните такси е в сила от 1 януари 2023. Според нея има намаление с 10 процента от цената на всички видове винетки. Така цената на годишната винетка става от 97 лв на 87 лв.

Можем да кажем, че през последните 5 години системата за винетки в България претърпя много промени. Най-важната такава е въвеждането на електронна винетка от януари 2019 година. Тогава старите квадратни стикери бяха заменени с винетка онлайн, която също се закупува по електронен начин.

Това улесни много шофьори и им даде възможност да закупят винетен стикер само с няколко клика през телефона. Предимството на това е, че винетката се активира веднага след заплащане. Дори и да сте я закупили в почивен ден валидността и се смята от датата и часа на заплащане на съответната сума.

Това много улеснява процеса по придобиване на винетен стикер, но и създава един друг казус – много шофьори пропускат да подновят винетката си, защото забравят за датата на нейното изтичане.

Как се прави проверка на винетка

Докато още имаше винетни стикери, които се лепят на стъклото, всеки шофьор лесно можеше да провери датата на изтичане. След въвеждането на електронните винетки няма наличие на физическо доказателство за проверката на валидността на винетката.

Това поражда въпроса „Как да проверя кога изтича винетката?“. За улеснение на всички шофьори са създадени няколко портала, където след въвеждането на нужните данни се предоставя информация за началната и крайната дата на валидността на винетката.

За да проверите вашата е винетка трябва да въведете данни за превозното средство, за което искате да получите информация. Двата параметъра, които трябва да попълните са държава, в която е регистрирано МПС и регистрационен номер. Само след няколко секунди ще получите нужната информация.

Глоби при не подновена винетка

На някои шофьори се случва да използват пътната мрежа след като винетката им е изтекла. Понякога от невнимание, друг път умишлено тази практика не е нещо ново в България. Контрола за следене на валидността на винетките е засилен особено много през летните месеци.

Нарушението за използване на пътната мрежа в страната без заплатена винетка подлежи на санкции и глоби. За да избегнете тези излишни разходи ви съветваме периодично да проверявате валидността на винетката и да следите за сроковете за нейното подновяване.

Последни публикации