Кога се слагат летни гуми – законови изисквания и препоръки

Кога се слагат летни гуми – законови изисквания и препоръки

Изборът на подходящите гуми има основно значение за сигурността и безопасността по време на пътуване. Затова никога не неглижирайте техните характеристики и състояние – от пълната им изправност и съобразността им по отношение на пътната обстановка и климатичните условия зависи в немалка степен благополучието на вас и вашите пътници. Това зависи с пълна сила при избора на подходящи гуми за зимни и летни условия.

Кога е време да свалим зимните гуми? SofiaRentACar.bg отговаря, изхождайки от законовите регламентации и съветите, които специалистите дават в тази насока.

Какво казва законът за слагането на летни гуми

Основната законова разпоредба, която се прилага в тази насока всъщност касае задължителния период, в който трябва да се носят гуми, съобразени със зимните условия.

Според ЗДвП (чл. 139), автомобилите, които се движат в страната, трябва да бъдат със зимни гуми или такива с конкретно посочената дълбочина на протектора в диапазона от 15 ноември до 1 март.

По пътя на логиката, това означава, че извън този период, може свободно да шофирате автомобил с гуми, които не отговарят на посочените изисквания в разпоредбата.

Това изискване на практика, обаче, не ви задължава да смените зимните гуми с летни. Също така, според закона вместо зимни гуми, в периода от ноември до март може да се движите с гуми с протектор не по-малък от 4 мм, а на практика и някои летни гуми разполагат с такъв.

Кога се слагат летни гуми – препоръките на специалистите

Може да не сме задължени да сменим зимните гуми с летни, но е важно това да бъде направено, поради няколко причини.

Летните гуми са специално предназначени да осигурят най-добрия пърформанс в условията на топло време, когато зимната алтернатива се оказва по-неподходяща. Едно от доказателствата за това е удължаването на спирачния път на автомобила, при шофиране със зимни гуми, в условията на по-топло време. Целогодишната употреба на зимните гуми ще доведе и до по-бързото им захабяване и износване.

Какво препоръчват специалистите?

Имайки предвид климатичните особености в страната, е добре, когато температурите започнат да се задържат над 6 градуса, автомобилът да получи своята лятна екипировка. Защо? Тестовете показват, че точно на 6°C летните и зимните гуми се представят еднакво. Над тази температура обаче зимните започват да изостават в представянето и затова се оказват неподходящи при такива условия.

В тази връзка родни експерти препоръчват поставянето на летни гуми да става в началото на април. Имайте предвид обаче, че е важно да се съобразите с конкретните условия в момента.

Колко време издържат едни нови летни гуми

Според експертите, едни нови летни гуми, които се използват при подходящи условия и при разумно управление на автомобила, би трябвало да издържат поне 6 години.

Важно е в периода да наблюдавате за износване, захабяване и повреди по гумите. Ако забележите прекалено изтъркване на протектора и дълбочина на прорезите под 3 мм, време е да поставите нови летни гуми.

Последни публикации