Кога трябва да се сложат зимни гуми според закона и експертите

Кога трябва да се сложат зимни гуми според закона и експертите

Когато сутрин видим, че навън вали, избираме обувки, които няма да пропускат. Когато има лед и снежна покривка, обуваме такива, които ще държат топло и ще осигурят добро сцепление, за да предотвратим подхлъзването. Е, същата логика важи и в автомобилното „оборудване“. Важно е да помислим по сходен начин и за превозното средство и неговите „обувки“, в гаранция на безопасността и добрия пърформанс на возилото в различни условия.

Кога се слагат зимни гуми? Има ли закон, който да ни задължава да го направим? А кога е най-подходящо да ги използваме, с оглед безопасността на пътя? SofiaRentACar.bg събира отговорите на експертите и законодателството в следващите редове.

Зимни гуми – законови регламентации

По отношение слагането на зимни гуми законът регламентира изискване за придвижване с превозни средства със специфични гуми в рамките на период от 15 ноември до 1 март. В разпоредбата обаче не е изрично упоменато „зимни гуми“.

Според изискването, в този период ППС-тата, трябва да се движат с гуми, които са предназначени за зимни условия (които, можем да приемем, че са зимни гуми) или с гуми, които имат дълбочина на протектора равна или по-голяма от 4 мм.

Това означава, че ако летните ви или всесезонни гуми са с грайфер над 4 мм, няма да бъдете санкционирани за неспазване на изискването. Най-безопасен ли е този вариант обаче? Експертите са на едно мнение по въпроса.

Най-подходящо време за слагане на зимни гуми

Когато си задавате въпроса кога се слагат зимни гуми, най-добре е да изхождате не само от законовите изисквания, но и от съображенията за сигурност. Проведени са много тествания за изследване на представянето на различните типове гуми.

В резултат на тях е установено, че за климатични условия при температури под 7 градуса най-подходящи са зимните гуми. Те имат най-добро сцепление и най-сигурен контрол в такава обстановка.

Когато температурите преминат под 7°C, материалът, от който са направени всесезонните и летните гуми се втвърдява и това води до намаляване на сцеплението и тракцията. Зимните от друга страна са създадени от такива компоненти, че да останат гъвкави в студени условия, запазвайки отлична тракция и сцепление.

По повърхността на зимните гуми има повече ръбове и по-дълбоки канали, образуващи тракционни грайфери, които се захващат ефективно в условия на сняг и киша. Благодарение на уникалния дизайн на протектора и специалната каучукова смес те се представят много по-добре и върху заледени пътища.

А всичко това рефлектира директно върху стабилността на управлението на превозното средство и съответно върху сигурността на пътя. Затова щом дойде ред за покупка на зимни гуми цената не трябва да е водещият фактор, а тяхното качество, осигуряващо оптимална безопасност.

Следователно, когато температурите в частта от денонощието, в която шофирате, започнат трайно да остават до 7 градуса, е най-добре да сложите зимни гуми. В този ред на мисли в България е добре да започнете да наблюдавате времето от началото на ноември.