Сливен - градът на 100-те войводи

Сливен - градът на 100-те войводи

Сливен е град, който се намира в югоизточната част на България и се нарежда на осмо място според броя на хората, живеещи там. Смислово името му се свързва със сливането на три реки – Новоселска, Селишка и Асеновска.

Сливен е добре познат като град изявил активно участие в борбата срещу османското потисничество и е бил средище на силно хайдушко движение и именно затова наричан „град на стоте войводи“. И днес тук се разказват истории и се чуват песни за „Хаджи Димитър“, „Панайот Хитов“, „Индже войвода“ и „Злати войвода“. От тук е родом и един от апостолите на Априлското въстание –Георги Икономов. Сливен е рождено място и на д-р Иван Селимински, на известния български композитор и поет- Добри Чинтулов и на големия културен и просветен деец Сава Доброплодни.

рент а кар услуги Сливен

Сливен градът на стоте войводи.

Сливен има богата история. Поради наличието на три реки в близост, търговията и занаятите са се развивали бурно. Този град е известен с това, че точно тук отваря врати първата българска фабрика за текстил. Тя е основана през 1863 година от българския предприемач Добри Желязков – Фабрикаджията.

По онова време България е била все още под властта на Османската империя, а работилницата става главен източник и доставя вълнени платове за султана и войската.

Сградат на фабриката е била на три етажа и в нея са работили около 500 души, вътре са функционирали 6 механични стана и 20 предачни машини. Тя е била първото по рода си предприятие за обработка на текстилни тъкани не само в страната, но и на Балканите.

След Освобождението текстилната индустрия продължава своето развитие и спомага за икономическия напредък на града. Днес старата работилница е паметник на културата и запазва живи традициите при работата с платове.

Любопитен факт е, че през първите години от падането на България под турско робство хората са гледали соколи и са охранявали проходите. Сливен днес предлага различни забележителности за посещение и е едно привлекателно място за туристи. Тук в един от старите квартали се намира къща-музей на „Хаджи Димитър“ –национален герой борил се за освобождението.

Интересна експозиция, която представя културата и бита на хората от региона може да разгледате в къщата-музей „Сливенски бит“. Близо до нея е и родната къща на талантливия поет и композитор Добри Чинтулов-писател на патриотични песни и стихове.

Ако решите да посетите град Сливен задължително трябва да отидете до Историческия музей, в който се помещават изключителни накити от злато носени от тракийски владетели. Други забележителни места в града са паметникът на „Хаджи Димитър“, галерията „Димитър Добрович“, „Часовниковата кула“ и прочутото дърво-вековник „Старият бряст“.

Сливен – парк „Сините камъни“ е едно спиращо дъха място, което ще ви накара да останете без дъх.

Градът е приятен, спокоен и красив. Със своето езеро и кестенови дървета неговата градска градина е любимо място за отдих и разходки.

Не само Сливен, а и околностите му предлагат разнообразни възможности за развлечение и почивка.

Една от най-хубавите забележителности в България се намира тук- парк „Сините камъни“.

Там са и чудноватите скали, които имат свойството да променят цветовете си според светлината и времето.

Част от този парк е и „Карандила, местност където може да се разходите и да се порадвате на красива гледка отвисоко. До там може да стигнете като тръгнете по „Хайдушката пътека“, а също така и с лек автомобил.
В подножието на планината може да използвате лифт, с който да се качите до горе.

Ако искате да посетите града и района и не разполагате с кола може да възползвате от услугите на коли под наем в Сливен.

Известните „Сливенски минерални бани“ са само на няколко километра място, където на ваше разположение има лековити минерални извори.Идеите за туризъм тук са много и разнообразни. Много близо се намират и планинските селца Медвен, Жеравна и Ичера, където може да разгледате старите къщи и архитектурни паметници.

Сливенският регион е добре познат с превъзходното вино на което може да се насладите в няколко винарски центъра. Местата за наставяне тук варират от хубави хотели до китни къщи за гости. Не се колебайте да разгледате офертите, това е градче където ще откриете спокойствие и красива природа.

Искате да обиколите покрайнините на Сливен? Свържете се със София Рент А Кар, за да изберете по-добрата фирма за наемане на превозно средство! ☎ +359 876 337 273