Проверка за глоби в КАТ онлайн – как да процедирате

Проверка за глоби в КАТ онлайн – как да процедирате

Шофирате спокойно, съблюдавайки ограниченията на пътя, с автомобил в изправност и спазвайки всички изисквания на закона, но изведнъж ви спира полиция. Не се притеснявате, защото знаете, че всичко е в изрядност, ала уви, органът на реда ви изненадва, откривайки неплатена глоба на ваше име. Тази ситуация се е повтаряла толкова пъти, че вече никой не се учудва на развоя.

Основната причина са електронните фишове, които се издават автоматично при установяване на превишаване на скоростта и които често се връчват месеци след нарушението. Въпросът, с който SofiaRentACar.bg се занимава днес е има ли как да се извърши проверка за глоби КАТ, така че да се избегне тази неприятна изненада.

Справки в официалния сайт на МВР за глоби от КАТ

Това е основният начин за извършване на проверка за глоби КАТ, без да е необходимо физическо посещение на някое от звената на администрацията. Други сайтове също предлагат такава услуга, но на практика повечето просто извличат информацията от официалната страница на министерството на вътрешните работи.

За да се възползвате от услугата, трябва да посетите портала за електронни административни услуги на сайта на МВР. В раздела „услуги“ е необходимо да се насочите към подраздела по направление на дейността на „Пътна полиция“. Първата опция, която ще се появи е именно за справката, която търсите.

Самата услуга е назована „Проверка на задължения по ФИШ и НП с възможност за извършване на плащане“. Два са критериите, по които може да направите справката: 1) по номера на свидетелството ви за управление на превозното средство и ЕГН или ЛНЧ или 2) по документа, въз основа на който сте задължен (електронния фиш или наказателното постановление).

Няма възможност за проверка за глоби към КАТ по регистрационен номер по тази пътека. Както знаете, актовете, с които в този контекст се налагат глобите, се издават срещу собственика на автомобила. Затова и основният критерий, по който се извършва справката е по горепосочените лични данни на притежателя на возилото.

КАТ проверка за глоби може да бъде извършена и чрез писмена справка в „Пътна полиция“.

Може ли да проверим за невръчени актове

Допреди няколко години системата даваше справка единствено за влезлите в сила актове, т. е. за фишове и наказателни постановления, които са били надлежно връчени. Отскоро обаче е заложено проверката да даде информация и за наличието на невръчени и съответно невлезли в сила такива.

Напомняме, че глобата става дължима след влизане в сила на акта. Връчванията на НП-та се извършват в звената „Пътна полиция“, а на електронните фишове – в тях или в районно управление на МВР.