Стара Загора - градът на липите

Стара Загора - градът на липите

Стара Загора е град със завидни традиции в областта на културата. Известен е още с големия брой талантливи поети, писатели, музиканти и художници. Тук в средата на юни месец се състоят тържества, а това са така наречените Празници на липите. Тогава може да участвате в редица културни събития, а и да се насладите на лятното настроение и аромата на липите. Градът е с важно икономическо значение и се нарежда на шесто място по брой на населението.

Рент а кар услуги Стара Загора

Стара Загора – един от най-древните градове на балканите предлага на туристите едно незабравимо пътуване във времето като могат да разгледат най-добре запазените в Европа жилища от неолита.

Географското положение на Стара Загора я поставя на около 210км разстояние от столицата на България и на 170 от морския град Бургас. Градът се развива с бързи темпове, разполага с висше учебно заведение и богато минало. Регионалният исторически музей създаден през 1907 година съхранява изключително богати праисторически колекции, състоящи се от античен бронз и стъкло, стари монети, и запазени останки от тракийски колесници.

Друго познато място е музей „Неолитни жилища“, който представя експозиция на жилища от новокаменната епоха. Античният форумен комплекс пък носи римското име на Стара Загора – Августа Траяна. Това е постройка с амфитеатрален изглед и от няколко години се използва при изнасянето на различни представления. В къща-музей „Градски бит ХІХ век” има колекция от предмети, които показват навиците и бита на жителите на Стара Загора след Освобождението до края на ХІХ век.

Що се отнася до туристическите забележителности тук има няколко села – Дълбоки, Змейово, Казанка, Остра могила и Оряховица. Те умело разкриват традициите и бита на българина по един приятен и интересен начин. Селата са разположени на територията на Сърнена гора. В тези места са показани характерните за различните празници обреди и ритуали.

Обърнато е голямо внимание на празниците, които православните християни честват и на това какво е традиционно за всеки един от тях. Хората по селата се славят с гостоприемство и една такава обиколка със сигурност ще ви зареди с положителна енергия и усмивки. Пътната мрежа до селата е достатъчно развита и позволява лесен достъп, а ниският релеф на планината дава богат избор на туристите при избирането на пътеки и маршрути.

Малките селски музеи ни връщат към минали времена като представят носии, предмети свързани със стопанството и вещи от бита на българите живяли едно време. Селският туризъм е една много добра идея да опознаете мястото и района, за това ако решите да пътувате може да се възползвате от услугите на коли под наем в Стара Загора.

Само на 15км от Стара Загора са разположени „Старозагорски минерални бани“. Минералната вода и благоприятният климат превръщат мястото в привлекателен център за хората. Минералните извори повлияват на болести от различен характер и оказват влияние на лечението на проблеми свързани с бъбреци, стомах, черен дроб и други.

Наличието на минерална вода и страхотни климатични дадености превръщат мястото в добър избор за лечение или почивка. На територията на минералните бани има баня с минерална вода и плаж с три басейна. Може да бъдете настанени в хотел или почивна база, където да се подложите на балнеолечение или просто да отпочинете.

Стара Загора - обсерватория

Старозагорската обсерватория е идеално място за любителите астрономи.

Някои от местата разполагат с минерални басейни. Ако решите да посетите „Старозагорски бани“ може да се разходите до местността „Богородична стъпка“, наречена така заради чудните форми на скалите. Тук е изграден и малък параклис- „Рождество Богородично“.

В Стара Загора се намира и първата за България обсерватория основана през 1961 година, която предлага наблюдения на небето, различни беседи и позволява да се работи със звездна карта.

Градът разполага и с много паркове, като може би най-познат е парк „Митрополит Методи Кусев“ или „Аязмото“. Тук площта е залесена още през 1895г. и е превърната в красива градина с разнообразни видове дървета. Мястото днес е любимо за отдих и спортни занимания.

Парковете, прекрасните липи и множеството тържества допринасят за една несравнима атмосфера. Удобството да разполагате с автомобил ще ви позволи да опознаете и посетите различни места.

Желаете да разгледате околностите на Стара Загора с някоя от нашите коли? Разгледайте сайта на София Рент А Кар и вземете супер автомобил под наем!☎ +359 876 337 273