Запознайте се с функциите на Гаранционния фонд

Запознайте се с функциите на Гаранционния фонд

Много млади, а и не толкова млади шофьори не подозират за съществуването на Гаранционния фонд. В тази статия ще ви запознаем с този държавен инструмент и случаите, в които може да се възползвате от неговото наличие.

Дори и да не сте чували за Гаранционния фонд, надяваме сте добре запознати със застраховката Гражданска отговорност и не пропускате да я подновите. Това е много важна застраховка за шофьорите, която гарантира покриване на щетите при настъпило ПТП.

В такива случаи разноските по материалните щети или тези за медицински услуги се поемат от Гражданската отговорност на виновника за настъпилото произшествие. Но питали ли сте се какво се случва, ако въпросният човек не е подновил Гражданската отговорност на своя автомобил?

Ролята на Гаранционния фонд

Гаранционния фонд се създава заедно със Закона за застраховане през 1997 година. Това е финансов инструмент създаден от държавата, които има задача да обезпечи определени хора при възникването на някои ситуации свързани с изплащането на застрахователна сума.

Кодекса на застраховането предвижда средства събрани в Гаранционния фонд да се отпускат в случаите, в които причинителя на ПТП няма сключена Гражданска застраховка. По този начин се подпомага покриването на щетите като финансовата тежест не пада само върху виновника на инцидента.

Гаранционния фонд има за цел да поддържа сигурността на застрахователния сектор. Чрез него се упражняват правото на обезщетение на лица пострадали при ПТП, за които не е предвидено изплащане на сума от друг вид застраховка. Чрез този фонд се прилага също повишаване на значимостта и обхвата на Гражданската отговорност като важна застраховка за шофьорите.

В какви други случаи инструментът Гаранционен фонд може да се използва

Освен за изплащане на компенсации при настъпило ПТП в случаите, когато виновното лице няма сключена Гражданска отговорност, в Кодекса за застраховането са предвидени и други събития за използването на този финансов инструмент.

До изплащането на средства от Гаранционния фонд се стига след обявяване на застрахователно дружество след обявяване за несъстоятелност. Този инструмент гарантира получаването на средства по сключена Гражданска отговорност, дори когато застрахователят не може да изплати тази сума.

Друга функция на фонда е чисто информационна. Създаден е онлайн център, който предоставя информация относно изплащането на суми по ГО или застраховката „Злополука“ на пострадали при ПТП.

В допълнение на тази функция е създадена и електронна система, която чрез инструменти оценява риска и издава застрахователни полици за застраховките Гражданска отговорност и Злополука.

Това, което може да направите след тази статия е да напишете в търсачката „гаранционен фонд проверка“ и да сверите до кога е валидна ГО на вашия автомобил.